Yerli KAM 2026’da ameliyatta

Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Türkiye İçin Stratejik Önem Taşıyor

Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma ve yüksek katma değerli ihracat hedefleri açısından stratejik önem taşıyan yerli kalp-akciğer makinesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) ile ASELSAN iş birliğiyle geliştirildi. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin açık kalp ameliyatlarında kullanılması için geliştirildiğini belirterek, iş birliği sürecini detaylarıyla anlattı.

Testlerde Üstün Performans Gösterdi

TÜSEB Başkanı Kervan, Bilkent Şehir Hastanesi’nde yapılan laboratuvar çalışmalarında, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin diğer cihazlardan daha iyi çıktığını söyledi. Makine, tasarımı ve teknolojisiyle ödüller kazanarak dikkat çekti. Hayvan deneylerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından artık klinik çalışmalara geçileceğini belirten Kervan, makinenin sağlık sisteminde vazgeçilmez bir rol oynayacağını vurguladı.

Elektriksiz de Çalışabilecek

Kervan, Türkiye’de bulunan kalp cerrahisi merkezlerinin bu tür cihazlara bağımlı olduğunu ifade ederek, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin 2026 yılından itibaren Türkiye’deki hastanelerde kullanılması hedefini belirlediklerini söyledi. Makinenin elektrik kesintilerine karşı da çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirten Kervan, dijitalleşme ve minimal hata prensipleriyle sürekli olarak geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Küresel Pazarda Türkiye İmzası

Kervan, dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği kalp-akciğer makineleri konusunda ASELSAN ile elde ettikleri başarının büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye’de geliştirilen ve hiçbir dış destek alınmadan tasarlanan makinenin uluslararası alanda tanıtımına başlandığını ve ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi. Cihazın sektöre büyük ekonomik katkı sağlayacağını ifade eden Kervan, Türkiye’nin küresel pazarda büyük bir gelir potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

ÖSYM Açıkladı Sağlık Bakanlığı Personel Alacak

ÖSYM sayfasından paylaşılan duyuruda, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ile Sağlık Bakanlığı’nın personel alımı yapacağı bildirildi. 

Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Son zamanlarda alerji vakalarında yükseklik olduğunu söyleyen uzmanlar uyarılarda bulundu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Gerçekten son dönemdeki artışı kendi pratiğimizde çok ciddi şekilde hissediyoruz. Bütün alerjik hastalıklarda besin alerjisi de atopik dermatit de alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi hatta ve hatta anafilaksileri bile artmış olarak biz de birebir görüyoruz” dedi.

TTB Kanunu 39. Maddesi Anayasa’ya Aykırı Bulundu

TTB Kanunu 39. maddesinin Anayasa’nın 2. maddesine aykırı bulunarak iptal edildiği bildirildi.