WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Bilişim Okuryazarlığına Dair Bilinçlendirme Haftası

Bilişim okuryazarlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında “Bilişim Haftası” kutlanmaktadır. Bu özel hafta, tüm bireylerin teknolojiyi doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmalarını teşvik etmekte ve bilişim alanında farkındalığı artırmayı hedeflemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilen bu hafta boyunca, çocuklardan gençlere kadar tüm bireylere dijital güvenlik, yapay zeka, siber zorbalıkla mücadele ve internet etiği gibi konularda bilişimin önemi anlatılmaktadır. Ayrıca, çevrim içi alışverişler konusunda da tüketicilere uyarılarda bulunulmaktadır.

“Sosyal Medya Düzenlemesi Özgürlük Kısıtlaması Olarak Algılanmamalı”

TBD Başkanı Altınsaat, Bilişim Haftası kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altınsaat, teknolojinin çocuklar tarafından kötüye kullanımının önlenmesi için ailelere evde, eğitimcilere ise okullarda önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Ayrıca, siber zorbalığın önlenmesinde teknolojinin doğru kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Altınsaat, “Türkiye Bilişim Derneği olarak okullardan gelen talepler doğrultusunda velilere, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik ayrı seminerler düzenleyerek geri dönüşler aldıklarını” ifade etti.

Sosyal medyada 16 yaş altı gençlere yönelik düzenlemeye de değinen Altınsaat, bu düzenlemenin özgürlük kısıtlaması olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Sosyal medyanın getirdiği riskleri tamamen engellemenin mümkün olmadığının altını çizen Altınsaat, çocuklara, aileler ve eğitimciler tarafından kontrol edildiğini anlatmanın önemine vurgu yaptı.

“Çevrim İçi Alışverişlerde Güvenilir Siteler Tercih Edilmeli”

Altınsaat, bilişim alanındaki farkındalığın artmasının çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılığın önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Sahte rezervasyon siteleri veya ödeme sayfaları gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Vatandaşların e-posta veya WhatsApp aracılığıyla gelen linklere direk olarak gitmeden önce dikkatli olmaları gerektiğini belirten Altınsaat, çevrim içi alışverişlerde güvenilir sitelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işlem yapmadan önce sitenin yorumlarını, şikayetlerini ve memnuniyetini incelemenin riskleri minimum seviyeye düşüreceğini söyledi.

Related Posts

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Tüp bebekte yapay zeka dönemi!

Tüp bebek (IVF) tedavisinde devrim niteliğinde bir dönem başladı. Embriyo seçiminde geleneksel yöntemleri geride bırakan bu yenilikçi yaklaşım, başarı oranlarını önemli ölçüde artırdı. Yapay zeka algoritmaları ve gelişmiş görüntüleme sistemleri …

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Bisiklet tutkunları Kapadokya’da bir araya gelecek

Kapadokya’da bisiklet heyecanı geri dönüyor. Bisiklet Festivali’nde heyecan 14-15 Haziran tarihlerinde zirve yapacak.