Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dürzilik: Güçlü Kimlik Muhafazasıyla Dikkat Çeken Bir İnanç Topluluğu

Şiiliğin bir kolu olan İsmaililik’ten doğan ve Ortadoğu’da varlığını sürdüren Dürzilik, kapalı yapısı ve güçlü kimlik muhafazasıyla biliniyor. Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerde büyük bir nüfusa sahipler. Dünya genelinde 1 ila 2 milyon arasında değişen sayılarıyla büyük bir kısmı Suriye’de yaşıyor. Suriye’deki Dürzi toplumu, ülke siyasetinde azınlık olmalarına rağmen etkili bir rol oynuyor. Özellikle Suveyde şehrinde yoğunlaşan Dürziler, Şam’a yakın bölgelerde de bulunuyor.

Şeyhul-Akl’lar Toplumu Yönetiyor

Dürzi toplumunda dini liderlerin etkisi büyük. “Şeyhul-Akl” unvanını taşıyan ruhani liderler, topluluğun merkezinde yer alıyor. Suriye’deki Dürziler, genellikle üç farklı Şeyhul-Akl tarafından temsil ediliyor. Bu liderler zaman zaman farklı siyasi eğilimleri ve yaklaşımlarıyla topluluk içinde fikir ayrılıklarına neden olabiliyor.

7 Silahlı Yapı

Suriye iç savaşı sırasında ve sonrasında, Dürzilerin yoğun olarak bulunduğu Suveyde vilayetinde çeşitli silahlı gruplar ortaya çıktı. Bu gruplar genellikle tarafsız kalmayı tercih eden, yerel halkı korumaya odaklananlar ile Esed rejimiyle iş birliği yapanlar olarak ayrılıyor. Bölgede faaliyet gösteren yedi ayrı silahlı örgüt bulunuyor. Bu gruplardan biri Rical el-Kerame (Onurlu Adamlar) Hareketi olarak bilinir ve en büyüğüdür. Ayrıca Liva el-Cebel grubu ve Ahrar el-Cebel gibi gruplar da faaliyet gösterir. Bu yapılar genellikle Şam yönetimiyle diyalog halindedir.

Bölünmeyi İstemiyoruz

Suveyde’de yaşayan Dürzi Faris Abdulhalik, “Biz Dürzi toplumu olarak birlik ve beraberliğimizi korumak istiyoruz. İsrail’in Suriye’ye karışmasına karşıyız ve bölünmeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Rusya, Trump tarifelerinin etkisine ilişkin rapor yayımladı

Roscongress Vakfı uzmanları tarafından hazırlanan bir raporda, ABD’nin uyguladığı ticaret politikalarının küresel ekonomi ve Rusya’ya etkileri incelendi. “ABD’nin başlattığı ticaret savaşının küresel ekonomi ve Rus ekonomisi üzerindeki etkisi” başlıklı çalışmada, Rusya’nın bu süreçten nispeten daha az etkilendiği belirtildi.

Harvard Rektörü Garber: Trump yönetiminin talepleri akademik bağımsızlığı tehdit ediyor

Harvard Rektörü Garber: Trump yönetiminin talepleri akademik bağımsızlığı tehdit ediyor

Yanlış zamanda işten çıkarıldı: 1.2 milyon TL tazminatı aldı

İzin gününde “arayı kapatma” başlıklı bir video konferansa davet edilen kadın, aynı konuşmada işten çıkarıldığını öğrendi. Ansızın sözleşmesi feshedilen kadın, uzun süren hukuk mücadelesinin ardından 1.2 milyon TL tazminat kazandı.

Pınar Gültekin cinayeti davasında savcılığın itirazı reddedildi

Muğla’da 2020 yılında Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “bozma” kararına yapılan itiraz reddedildi.

İmamoğlu, CHP’nin kurultay soruşturmasında ifade verdi: Adına ‘tanık’ denilen aynı 3-5 isim, her dosyada yeni bir iftira kurgulamakla görevlendiriliyor!

İmamoğlu, CHP’nin kurultay soruşturmasında ifade verdi: Adına ‘tanık’ denilen aynı 3-5 isim, her dosyada yeni bir iftira kurgulamakla görevlendiriliyor!

Filistin’i desteklediği için Google’ın işine son verdiği mühendis: Filistinlileri öldürenler sadece silah üreticileri değil

– “Bu soykırımı destekleyen şirketlerin uzun bir listesi var çünkü Filistinlileri öldürmeye gidenler sadece bomba üreticileri ve silah üreticileri değil. Bu soykırımdan sorumlu olanlar, sadece silahları üretenler değil aynı zamanda İsrail hükümeti ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir