Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Ani Kalp Ölümü Nasıl Gerçekleşir? Prof. Dr. Olcay Özveren Açıklıyor

Son yıllarda ani kalp ölümü vakalarında artış yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, bu durumun genellikle belirti vermeden gerçekleştiğini vurguluyor. Özellikle risk grubundaki bireyler için kalp damar sağlığını değerlendirmek adına koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade ediyor.

Ani kalp ölümü hakkında bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, farklı yaş gruplarındaki riskleri ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.

“Her Yaşta Risk Var”

Ani kalp ölümünün nedenlerinin yaş gruplarına göre değişiklik gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Özveren, her yaşta riskin bulunduğuna dikkat çekiyor. Özellikle gençlerde daha çok doğuştan ritim bozuklukları görülürken, 35 yaş üzerinde kalp damar tıkanıklıklarının öne çıktığını aktarıyor.

“35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıkları, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizi ön plandadır. Erişkinlerde görülme sıklığı binde 1-2 arasında olmasına rağmen, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıyla daha çok dikkat çekmeye başladı” diyor.

“Belirtilere Dikkat Edin: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor”

Prof. Dr. Özveren, belirtilerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle egzersiz sonrası göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı veya bayılma gibi belirtiler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda açıklanamayan bayılma ataklarının gençlerde ve ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlarda ciddi bir uyarı olduğunu belirtiyor.

“Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı”

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özveren, bu kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguluyor. Özellikle ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara içenler, hipertansiyon veya diyabet hastalarının yıllık check-up yaptırmalarını öneriyor.

“Tomografik Anjiyografi ile Riskler Önceden Belirlenebilir”

Prof. Dr. Özveren, son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin riskli gruplardaki kalp damar sağlığının detaylı bir şekilde değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bu tetkikle damar tıkanıklıkları gibi hayati risk oluşturabilecek sorunların yüksek doğrulukla tespit edilebileceğini aktarıyor. Ancak bu tetkikin rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi gerektiğini, sadece gerekli durumlarda ve hekim önerisiyle yapılması gerektiğini belirtiyor.

“Ritim Bozukluğu Olanlar Dikkat: Enerji İçeceklerinden Uzak Durun”

Enerji içeceklerinin ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısını yapan Prof. Dr. Özveren, bu içeceklerin kalp hızını artırabileceğini belirtiyor. Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını öneriyor. Ayrıca soğuk havalarda aşırı egzersizden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özveren, bilinci kapalı olan hastaların hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlanması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda 112 Acil Sağlık Hattı’nın aranması gerektiğini vurguluyor. İlk yardım eğitimi almanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Özveren, toplumun temel yaşam desteği eğitimi almasının hayat kurtarıcı olabileceğini söylüyor.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı