MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM Başkanı Recep Ergül: Telif Haklarındaki Düzenlemeler Genişliyor

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, telif hakları konusundaki güncellemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ergül, “Biz dijital alana odaklandık ve bu alandaki eksikleri giderdik. Şimdi sıra düğün salonları, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerde” diyerek telif hakkı kapsamının genişlediğini ifade etti.

Halka Açık İşletmelerde Müzikte Telif Uygulaması

Ergül, düğün salonları, mağazalar, kuaförler, restoranlar gibi halka açık yerlerde müzik yayını yapılması durumunda artık telif hakkı ödenmesi gerektiğini vurguladı. Bu düzenlemenin, müzik eserlerinin doğru kullanımı ve sanatçıların emeğinin korunması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Recep Ergül, 1951’de yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun hala geçerli olduğunu ve MESAM’ın yaklaşık 30 bin eser sahibinin haklarını koruduğunu aktardı. Ergül, kurumlarının müzik kullanılan her alandan telif toplamayı amaçladığını ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğumuzu” açıkladı.

Ticari İşletmelerde Müzik Kullanımı Denetlenecek

Ergül, düğün salonları, kafeler, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerin telif ödeme yükümlülüğüne sahip olduğunu belirtti. Bu durumun aslında 74 yıl önce kanunla güvence altına alındığını ve sürecin öncelikle dijital ve yayın kuruluşlarına verildiğini söyledi. Artık diğer işletmelere sıranın geldiğini belirtti.

Ergül, söz konusu işletmelerden “30 senedir neredeydiniz?” gibi tepkiler aldıklarını ancak son 4 yılda teşkilatlanarak daha aktif hale geldiklerini aktardı.

Toplanan Telifler Sanatçılara Aktarılacak

MESAM’ın diğer meslek birlikleriyle federasyon çatısı altında birleştiğinin altını çizen Ergül, bireysel kullanımlarda telif alınmadığını fakat işletmelerin durumunun farklı olduğunu vurguladı. Yerlerin müzik merkezli olduğunu belirterek tarifelerin buna göre değiştiğini, örneğin düğün salonlarında ücretlerin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ergül, elde edilen gelirlerin kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğunu belirterek Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçıların hak sahiplerine gelir aktardıklarını açıkladı. Ayrıca müzik yayını yapmayan işletmelerden herhangi bir ücret talep edilmediğini belirtti.

Digital platformlardan gelen telif ücretlerinin daha organize bir şekilde işlendiğini, fiziksel işletmelerden alınan teliflerin puanlama sistemine göre paylaştırıldığını açıklayan Ergül, bu sistemin dünya genelinde uzun süredir kullanıldığını belirtti.

Ergül, alınan telif ücretlerinin işletmecileri veya müşterileri zor durumda bırakmayacak düzeyde olduğunu vurgulayarak sanatçılara destek olma hedeflerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Çiftçilere 865 milyon liralık destekleme ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 865 milyon 356 bin lira tutarındaki destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Muhasebe, Denetim ve Kamuyu Aydınlatmaya İlişkin Komite toplantısı düzenlendi

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) bünyesinde yer alan Muhasebe, Denetim ve Kamuyu Aydınlatmaya İlişkin Komite 1 toplantısı Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) ev sahipliğinde Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.