Çin’in uzay istasyonundaki taykonot ekibi Dünya’ya döndü

Çin Uzay Programı: “Şıncou-19” Mekiği Gobi Çölü’nde İndi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Cay Şücı, Song Lingdong ve Vang Haozı’yı taşıyan “Şıncou-19” uzay mekiği, Gobi Çölü’ndeki Dongfıng sahasına başarılı bir şekilde indi.

Bugün sabah uzay istasyonundan ayrılan kapsül, yörünge çevresinde 5 kez dönerek 7,5 saatlik bir yolculuğun ardından Dünya’ya ulaştı.

30 Ekim 2024’te uzaya gönderilen taykonot grubu, “Şıncou-19” uzay mekiği ile Tiengong Uzay İstasyonu’nda görev yapmaya başladı ve 8. ekip oldu.

Önceki ekip olan “Şıncou-20” mekiği ile 24 Nisan’da istasyona gönderilen taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’nin yerini bu yeni ekip aldı.

Dün planlanan dönüş seferi, kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi ve “Şıncou-19” mekiğinin inişi bir gün gecikmeli olarak gerçekleşti.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları konusundaki yasakları nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurarak Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılamamıştı.

Tiengong İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor ve ileride bir uzay teleskobu da eklenmesi planlanıyor.

İstasyonun ana parçası olan “Tienhı” adlı çekirdek modül 29 Nisan 2021’de fırlatıldı ve ardından laboratuvar modülleri sırasıyla eklenmeye devam edildi.

Uzay istasyonunun ana iskeletinin kurulmasının ardından “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçildi ve son olarak “Şüntien” adlı uzay teleskobu da eklenmesi planlanıyor.

Taykonot ekibi, “Şıncou” mekikleri ile istasyona ulaşıyor ve görevlerini başarıyla yerine getiriyor. Bu sayede istasyon, sürekli yeni bilimsel keşifler ve ilerlemelerle dolu bir merkez olmaya devam ediyor.

Related Posts

Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

NASA, Samanyolu Galaksisi’nin “ikizi” sayılan Andromeda Galaksisi’nin en ayrıntılı görüntülerini ve ona ait enerji verilerinin “seslendirilmiş” (sonifikasyon) hâlini yayımladı. Bu etkileyici görseller ve sesler, gökbilimcilerin evrenin sırlarını çözme yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Tüp bebekte yapay zeka dönemi!

Tüp bebek (IVF) tedavisinde devrim niteliğinde bir dönem başladı. Embriyo seçiminde geleneksel yöntemleri geride bırakan bu yenilikçi yaklaşım, başarı oranlarını önemli ölçüde artırdı. Yapay zeka algoritmaları ve gelişmiş görüntüleme sistemleri …

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …