Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Genel Sağlık Durumu ve Alerji Vakaları Üzerine Uzmanlar Uyarıyor

Toplumda kırsaldan kente geçiş yapmak, sanayileşme ve artan hava kirliliği gibi sebeplerle işlenmiş gıdaların tüketiminin yaygınlaşması, yoğun ilaç kullanımı gibi faktörlerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artan alerji vakalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtilerde uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayarak yaşam ve beslenme koşullarının üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Artan Alerji Vakaları

Son dönemlerde artan alerji vakaları hakkında konuşan Çocuk Alerji ve İmmünolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Son dönemde artışı oldukça ciddi bir şekilde hissediyoruz. Besin alerjisi, atopik dermatit, alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi ve hatta anafilaksi vakalarında artış yaşanıyor. Alerjinin artmasındaki temel sebep yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Süt, yumurta, buğday, ağaç yemişleri gibi alerjenlerin görülme sıklığı artmıştır. İlaç alerjilerindeki artışın sebebi ise maruz kalınan alerjenlerdir. İlaç alerjisinin artmasının nedeni ise çok sayıda ilaç kullanılmasıdır. Alerjik rinit, astım atakları gibi durumların artışındaki nedenler arasında enfeksiyon riskinin artması da bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı, hava kirliliği gibi faktörler hastalıkların artmasında rol oynamaktadır. Ancak yeni verilere göre işlenmiş gıdaların tüketiminin de önemli bir risk oluşturduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Anafilaksi Hayati Tehlike Oluşturabilir”

Anafilaksi vakaları ve olası alerjik durumlar hakkında konuşan Doç. Dr. Süleyman, “Gereksiz ve endikasyonsuz uygulamalardan kaynaklanabilecek komplikasyonlar mevcuttur. Anafilaksi, hayati tehlike oluşturan ciddi bir sistemik reaksiyon ve ölüm riski taşıyan bir durumdur. Doktorun önerdiği şekilde tedaviye uymak ve hastaların kararlı olmamaları önemlidir. Şikayetler arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi belirtiler varsa astım olasılığı vardır. Burun kaşıntısı, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtiler alerjik rinite işaret edebilir. Döküntü varsa egzema olabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında bir alerji uzmanına başvurulmalı ve uzmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca çocuklar sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı ve düzenli uyku almalarına özen gösterilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“Astım ve Diğer Alerjik Hastalıkların Belirgin Arttığını Görüyoruz”

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar, yaşanan koşulların alerjik reaksiyonlara etkisine dikkat çekerek, “Köy hayatından uzaklaşıyor, kente doğru göç ediyoruz. Bu durum, stresin artması ve tükettiğimiz ürünlerin doğallıktan uzaklaşması gibi etkiler yaratmaktadır. Astım ve diğer alerjik hastalıkların belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyoruz. Besin alerjileri de 90’lı yıllardan bu yana artış göstermektedir. Fiziksel aktivitenin azalması besin alerjilerinin artmasına neden olmaktadır. Besin alerjilerinin büyük bölümünü süt, yumurta, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri, balık gibi ürünler oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, Akdeniz diyetini benimsemek koruyucu bir etki sağlayabilir. Düzenli olarak spor yapmak, alerjiler ve diğer hastalıklardan korunmada önemli bir faktördür” dedi.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı