Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı canlı yayında siyaset gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sahte içki soruşturmaları kapsamında İstanbul’da 18 şüphelinin tutuklandığını, 10 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını hatırlatan Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalarda ise 22 kişi hakkında tutuklama, 38 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.
Tunç, “Sahte içki soruşturmasında Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğü soruşturmalar kapsamında 40 tutuklu var, 48 de adli kontrol kararı verilen kişi var. Burada vatandaşlarımızın özellikle çok dikkatli olmaları lazım. Bunun imalatını yapan, satışını yapan gerçek kişilerle ilgili gerçekleştirilen soruşturmaların etkin bir şekilde sürdürülmesi ve bu tür üzücü olaylara fırsat verilmemesi için gerek kolluk güçleri, gerek yargı teşkilatımız gereken hassasiyeti göstermeye devam ediyorlar.” açıklamasında bulundu.
GENEL AF ÇIKACAK MI?
Yargı Reformu Strateji Belgesi’yle ilgili soru üzerine Tunç, yargı alanında reform ihtiyacının bitmeyeceğini, toplumun ihtiyaçları, suç tiplerinin değişmesi karşısında yeni reformlara ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.
Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlanırken toplumun geniş kesimlerinin görüşlerinin alındığını aktardı ve belgede 264 hedefin yer aldığını, bu hedeflerin bazıları için kanun değişikliği gerektiğini bildirdi.
İdari olarak yapılacaklara ilişkin Adalet Bakanlığı olarak harekete geçtiklerini anlatan Tunç, ilk olarak hazırladıkları paketin ceza adaleti sistemine ilişkin olduğunu ifade etti.
İhtiyaç duyulan bölgelerde mahkeme sayılarının artırılması adına çalışmalara başlandığını kaydeden Tunç, bazı istinaf mahkemelerinde de daire sayılarının artırılması çalışmalarının yapıldığını belirtti.
Yılmaz Tunç, yargılama süreçlerinin hızlandırılması adına topyekun bir gayret göstereceklerini vurgulayarak, mevcut kanunda Yargıtay üye sayısının 200’e düşürülmesinin öngörüldüğünü, atlamalı temyiz uygulamasına geçilmesi halinde Yargıtayın üye sayısının düşmemesinin gerekli olduğunu ifade etti.
Talepler doğrultusunda ceza adaleti sistemiyle ilgili birçok hususa Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında “el atacaklarını” bildiren Tunç, bunlardan birinin de tutuklama tedbirine ilişkin olduğunu kaydetti.
Ceza üst sınırı 2 yılın altındaki bazı suçlarda tutuklama yasağının bulunduğunu, bunun toplumda “cezasızlık” olarak algılandığını belirten Tunç, “2 yılın altında kalan suçlar bakımından suçun işleniş şekli, kişinin suç işleme eğilimi ve suçun kamu düzenini bozma tehlikesi gibi hususlarda hakime takdir yetkisinin verilmesi, tutuklama tedbiri bakımından eleştiriyi ortadan kaldırabilecek bir düzenleme bu. Milletvekillerimizin takdirine bunu arz edeceğiz.” diye konuştu.
Bakan Tunç, denetimli serbestlik uygulaması konusunda da cezasızlık algısının önüne geçmek için düzenleme yapılacağını aktararak, “Koşullu salıverme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçecek sürenin 5’te 1’ini cezaevinde kalması yönünde bir düzenleme. Bu durumda 1 yıl ceza alan 2,5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan 6 gün gibi. Bu bizim taslağımız. Milletvekillerimiz 5’te 1 değil 6’da 1 diyebilir.” ifadesini kullandı.
Tunç, hafta sonu infaz, gece infaz, konutta infaz müesseselerinin de daha etkin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bazı suçların ceza alt sınırlarının da yükseltilmesinin “cezasızlık algısını” ortadan kaldırabilecek düzenlemelerden olduğunu vurgulayan Tunç, genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi, meskun mahalde silah atılması gibi eylemlerde de ceza miktarlarının yeniden değerlendirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.
Yılmaz Tunç, soru üzerine, “Genel afla ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil. Böyle bir çalışma gündemimizde yok.” yanıtını verdi.
More Stories
Çiftçilere Mısır Silajı Desteği
11 Nisan muamması: İmamoğlu 3 hafta önce uyarmıştı
Ahmet Davutoğlu: Gazzeliler referandum yapıp Türkiye’ye bağlansın