Trump 24 Nisan mesajında “soykırım” demedi

Trump, 1915 Olaylarını Anma Açıklamasında “Soykırım” Demedi

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan 1915 olaylarını anma açıklamasında “soykırım” terimini kullanmaktan kaçınarak “büyük felaket” anlamına gelen Meds Yeghern ifadesini tercih etti.

Trump mesajında, “Bugün Meds Yeghern’i anıyor ve 20. yüzyılın en korkunç felaketlerinden birinde acı çeken o muhteşem ruhları onurlandırıyoruz. 1915’in başında 1,5 milyon Ermeni sürgün edildi ve ölüme yürütüldü” ifadelerini kullandı, böylece selefi Joe Biden’ın tutumundan geri adım atmış oldu.

Joe Biden, göreve geldiği 2021 yılından itibaren 24 Nisan anmalarında 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmiş, böylelikle ABD Başkanları arasında bu terimi kullanan ilk isim olmuştu. Biden’ın bu kararını, dönemin Amerikan basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden önce açıkladığını belirtmişti.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama da Trump gibi “büyük felaket” tabirini kullanmayı tercih ediyordu.

Ermeni aktivistler, Trump’ın tercih ettiği dillere tepki gösterdi.

Ermeni Ulusal Komitesi direktörü Aram Hamparian, “Başkan Trump’ın, ABD’nin Ermeni soykırımını tanıma kararından geri adım atması, Türk tehditlerine utanç verici bir teslimiyet anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Hamparian ayrıca, “Trump’ın bu ifadeyi kullanmaması gerçeğin bilinçli bir inkârıdır ve Ermenilere yönelik süregelen şiddete karşı ABD’nin hoşgörü sinyali verdiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

ABD Kongresi ‘Soykırım’ Olarak Tanıyor

Türkiye, 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor ve uluslararası alanda bu tabirin kullanılmasını engellemeye çalışıyor.

Ana akım Batılı tarihçilere göre, 1915-1916 yıllarında Osmanlı yönetiminin Rusya ile iş birliği yapmakla suçladığı Ermeni azınlığına yönelik baskı eylemlerinde 1,5 milyon kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye ise Ermeni nüfusun kayıplarının daha az olduğunu ve bölgede yaşanan iç çatışmalarda Türklerin de hayatını kaybettiğini savunuyor.

Beyaz Saray’ın tutumundan bağımsız olarak ABD Kongresi’nin her iki kanadı, 2019 yılında neredeyse oybirliğiyle ABD’nin Ermeni soykırımını tanıdığını açıklamıştı. Ermenistan ile yakın ilişkiler içinde bulunan Fransa ve Rusya, Nazi geçmişi nedeniyle bu konuda hassasiyet gösteren Almanya da 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul ediyor.

AFP / MUK,EC

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Suriye Cumhurbaşkanlığı: Bölünme veya ayrılıkçı kantonlar oluşturma girişimlerini reddediyoruz

Suriye Cumhurbaşkanlığı, Suriye’deki Kürt grupların özerklik ve federalizm taleplerine karşı çıkarak, “Federalizm veya özerklik adı altında ulusal mutabakat olmadan bölünme veya ayrılıkçı kantonlar oluşturma girişimlerini açıkça reddediyoruz” dedi.

Kocaeli’nin Nadide ve Güzel Kızları

Kocaeli’nin gözde ilçesi İzmit, sanayi ve eğitim alanındaki gelişmelerinin yanı sıra, sosyal yaşamda da kendine özgü bir dinamizm sergiliyor. Son yıllarda, özellikle bireysel özgürlüklerin önem kazandığı bu…

Depremin ruh sağlığı üzerindeki etkisi: Uzman isimden 7 öneri

Doğal afetler, bireylerin ruh sağlığını derinden etkileyerek travma, kaygı ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.  Klinik Psikolog Dr. Yasemin Meriç Kazdal, deprem stresini azaltmanın bazı yollarını paylaştı.

Erdoğan ‘silkeleyin’ demişti: Bakan Işıkhan’dan belediye borçlarına ilişkin açıklama

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘silkeleyin’ diye talimat verdiği belediye borçlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamalarda bulundu.

Büyükçekmece’de park yeri kavgası: 1 ölü, 1 yaralı

Büyükçekmece’de, park yeri nedeniyle iki grup arasında çıkan kavgada, Atakan Gülsever silahla vurularak hayatını kaybetti. Hafif yaralandığı belirtilen Gülsever’in yanındaki kişinin de kendi imkanlarıyla hastaneye gittiği öğrenildi.

Erdoğan ve Bakan Yerlikaya’ya ‘barikatlar kaldırılsın’ çağrısı… Cumartesi Anneleri 1048. haftada Kadir Keremoğlu için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 1048. hafta buluşmasında, 1995’te Van’da gözaltında kaybedilen 75 yaşındaki Kadir Keremoğlu için adalet talebinde bulundu. Öte yandan kayıp yakınları, AYM kararlarına uyulmasını ve Galatasaray Meydanı’ndanki barikatların kaldırılmasını talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir