Yurt Dışı Üretici Fiyatları Mart’ta Arttı

TÜİK, Mart Ayında Yurt Dışı Üretici Fiyatlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında yurt dışı üretici fiyatlarının yıllık 19,34, aylık yüzde 4,06 arttığını duyurdu.

TÜİK tarafından paylaşılan Mart 2025 dönemine ait yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerine göre; yurt dışı üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,06, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,34 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 31,43 artış gösterdi.

Sanayinin madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerindeki yıllık değişim oranları sırasıyla yüzde 21,70 ve imalatta yüzde 19,30 arttı. Ana sanayi gruplarındaki yıllık değişimler ise şu şekilde gerçekleşti: ara mallarında yüzde 18,41 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 22,03 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 20,82 artış, enerjide yüzde 5,08 artış, sermaye mallarında ise yüzde 23,24 artış yaşandı.

Sanayinin madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerindeki aylık değişim oranları yüzde 4,24, imalatta yüzde 4,05 artış gösterdi. Ana sanayi gruplarındaki aylık değişimler ise şu şekilde gerçekleşti: ara mallarında yüzde 4,34 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 4,73 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 3,89 artış, enerjide yüzde 4,03 artış, sermaye mallarında ise yüzde 5,38 artış yaşandı.

Related Posts

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Piyasalarda gün ortası – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,59 değer kazanarak 9.218,61 puana yükseldi. İstanbul serbest piyasada dolar 38,6340 liradan, euro 43,7320 liradan satılıyor

Japon otomotiv devinden yatırımcılara kritik uyarı

Toyota, ABD tarifelerinin Nisan ve Mayıs ayı kârına 1,3 milyar dolar aşağı yönlü etkide bulunacağını söyleyerek, kısa vadede otomotiv fiyatlarını arttırmayacağını belirtti.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen ay yaşanan zirai don olaylarının hasar tespit çalışmalarını hala açıklamadığına dikkat çekerek, “Yüzde 100’e varan hasarda eğer bu yıl çiftçinin cebine hiçbir gelir girmeyecekse ve yaptığı harcamaların karşılığını bile alamıyorsa bu önümüzdeki yılda hepimizin tüketmesi gereken sebze ve meyveler için çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Meyve fiyatları zaten yüksekti, bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak. İhracat kalemlerimizde düşüş olacak” dedi.

Araç alacaklar dikkat! Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti

Son dönemde atılan ekonomi politikalarıyla birlikte bankalarda tüm kredi faizleri yükselişe geçti. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 3.25 seviyelerinde seyreden taşıt kredisi faizleri mayıs ayı itibarıyla değişti. Bankalarda oranlar yukarı yönlü güncellenirken, toplam krediler içerisinde taşıt kredilerinin payı da büyük ölçüde azaldı. Peki kredi ile taşıt almak hayal mi oldu? 400 bin TL kredi çeken bir kişi ne kadar ödeme yapıyor? İşte detaylar…