Türkiye, sendikal haklarda 2025’te de KARA LİSTEDE

Türkiye, Bangladeş, Belarus, Ekvator, Mısır, Esvatini, Myanmar, Nijerya, Filipinler ve Tunus Sendikal Haklar Konusunda Kara Listeye Alındı

Bir uluslararası rapora göre, Türkiye son zamanlarda Bangladeş, Belarus, Ekvator, Mısır, Esvatini, Myanmar, Nijerya, Filipinler ve Tunus gibi ülkelerle aynı ligin içinde yer alıyor. Raporda, 2024 Mart ayından bu yana Türkiye’de sendika üyelerine yönelik baskı artmış durumda. Türkiye Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı 6.750 kişi işten çıkarılırken, 30 binden fazla üye de sendikadan istifa etmeye zorlanmış durumda. Ayrıca raporda, “2024’te DISK/Dev Sağlık-İş’in, Sağlık Bakanlığı kayıtlarından üyelerin isimlerinin silinmesi sonucu 10 bin üyesinin toplu sözleşme görüşmelerinde temsil edilmesinin engellendiği” belirtiliyor.

‘AKP’nin İşçi Hakları Politikaları Eleştiriliyor’

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, AKP’nin işçi ve emek hakları konusundaki politikalarını eleştiriyor. Atar, “AKP’nin işçi hakları konusundaki karnesi değişmiyor, yerli ve yabancı sermaye ile işbirlikçi sendikalar durumdan memnun” diyor. “İktidar doğru adımlar atmak yerine sorunları daha da derinleştiriyor” diyen Atar, Anayasa’nın işçi hakları konusundaki hükümlerine rağmen, Türkiye’de hukukun üstünlüğü yerine güçlü olanların hukukunun geçerli olduğunu belirtiyor. “Türkiye’nin bu durumdan kurtulması gerekiyor” diyen Atar, önemli açıklamalarda bulunuyor.

Rapora Göre Yüzde 87’si Grev Hakkını Engellendi

151 ülkenin değerlendirildiği rapora göre, işçilerin yüzde 72’sinin adalete erişiminde sınırlamalar söz konusu. Ülkelerin yüzde 87’sinde grev hakkı ihlal edilirken, yüzde 74’ünde sendikaların yasal hakları kısıtlanmış durumda. Toplu pazarlık hakkının ise ülkelerin yüzde 80’inde ihlal edildiği raporda belirtiliyor. 71 ülkede işçilerin tutuklanmasına dikkat çekilen raporda, bu oranın 2014’ten bu yana iki katına çıktığı vurgulanıyor.

Related Posts

TÜİK, nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,3 yükseldi. Endeks, Nisan 2024’e göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11 …

Rize’nin 5 aylık çay ihracatı 8,6 milyon doları aştı

Rize’den yılın ocak-mayıs döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 40 artarak 8 milyon 636 bin 963 dolara ulaştı.

Emeklinin maaş zam hesabı değişti: Taban aylık için 4 senaryo ortaya çıktı

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verileri, milyonlarca emeklinin maaşını doğrudan etkileyecek. Taban emekli aylığı için dört farklı zam formülü gündemde. Tahminler yüzde 16-18 arası artışa işaret ederken, en düşük maaşın 17 bin TL seviyesine ulaşması bekleniyor.

Emlakta yeni dönem: İlan ücretleri değişiyor

Konut piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla çeşitli önlemler alan Hükümet, şimdi de ilan sitelerine yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Vatandaşların ilan başına yaklaşık 3 bin TL, emlakçıların ise yıllık …

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar İstanbul’u vurdu: Borsanın kazandıran ve kaybettiren hisseleri

Borsa İstanbul’un son işlem gününde patlak veren İran-İsrail gerilimi BİST 100 endeksini de sert bir şekilde etkiledi. Bankacılık ve ulaşım sektörü çökerken savunma sanayi hisseleri yükseldi. İşte Borsa İstanbul’un kazandıran ve kaybettiren hisseleri…